Project omschrijving

asbest

4 manieren om per direct asbest in uw dak te herkennen

3 november 2021

Asbest herkennen - Vanaf 2025 moet van de Overheid ieder dak dat asbest bevat verdwenen zijn. De meeste daken zijn ondertussen asbest vrij, maar hoe kunt u asbest herkennen in uw dak? Hieronder 4 tips om asbest op uw woning te herkennen.

Het jaartal controleren

Asbest is tot 1994 veel gebruikt in gebouwen en woningen, vooral na de Tweede Wereldoorlog. Sinds 1 juli 1993 is de verkoop en het beroepsmatig toepassen van asbest verboden. Heb je een woning die gebouwd is na 1993, dan is de kans klein dat je asbesthoudende materialen tegenkomt. De meeste daken welke geproduceerd zijn tussen 1945 en 1993 bevatten het gevaarlijke materiaal. Controleer daarom als eerste uit welk jaar uw dak komt. De daken die voor 1993 zijn geproduceerd hebben dus een grote kans dat ze asbest bevatten.

Fabrikant controleren

Grofweg vanaf de Tweede Wereldoorlog tot aan de jaren tachtig van de vorige eeuw heeft deze markt een sterke groei doorgemaakt. Het is dan ook geen verrassend gevolg dat er veel fabrikanten waren die producten vervaardigden die uit asbest bestonden.

In Nederland waren er vier grote fabrikanten die destijds asbestproducten produceerden, namelijk Asbestona, Eternit, Ferrocal en Martinit.
Door op een factuur of bouwtekening van uw huis te kijken kunt u inzien of een van deze fabrikanten uw dak heeft geproduceerd.

De textuur controleren

Asbestvezels kunnen verwerkt zijn in veel materialen. Om deze materialen te vinden moet je de eigenschappen van asbestvezels weten. Asbestvezels hebben de volgende eigenschappen:

  • Grote treksterkte, slijtvastheid en duurzaamheid
  • Bestand tegen hoge temperaturen en temperatuurschommelingen
  • Groot isolerend vermogen (hitte, geluid en elektriciteit)
  • Bestand tegen zuren, schimmels en logen
  • Goed te verwerken met andere materialen

Asbesthoudende leien zijn grijs van binnen maar werden veelal zwart of rood geschilderd. Je merkt dan dus niet veel verschil aan de buitenkant met andere kunstleien. De beste manier, zoals eerder benoemd, is het controleren van de fabrikant en het fabricagejaar. Tóch kan je soms aan de textuur zien of het asbest bevat.

Een mogelijke indicator van asbesthoudende materialen is de aanwezigheid van een honinggraad of wafelachtige structuur. Meestal aan de achterzijde (vaak niet zichtbaar), soms ook een structuur welke uit meerdere lagen bestaat. Op de plaatsen waar materialen verouderd zijn of gebroken zijn, kan je soms asbestvezelbundels zien uitsteken. Uiteraard is het hier belangrijk om enige kennis van de materiaalsoorten alsook de nodige ervaring te hebben om visueel de asbesthoudende materialen te kunnen onderscheiden, want asbest is en blijft een gevaarlijk materiaal.

Een specialist laten komen

Wanneer u twijfelt of niet zeker weet of uw dak asbest bevat, dan is er de optie om een specialist te laten komen voor een asbestinventarisatie. Een asbestinventarisatie is een onderzoek van het gebouw naar de aanwezigheid van het materiaal. Het onderzoek wordt uitgevoerd door een hiervoor opgeleide deskundige werkzaam bij een gecertificeerd bedrijf. Een asbestinventarisatie geeft duidelijkheid of asbest in een gebouw aanwezig is, om welke soorten asbest het gaat, op welke plaatsen de toepassingen zich bevinden en de staat van het materiaal.

Twijfelt u of uw woning of pand asbest bevat? Promad Vastgoed Beheer kan een asbestinventarisatie voor u uitvoeren. Hierbij komt een van onze specialisten bij u langs om op te nemen of uw woning asbest bevat. Neem contact op voor de mogelijkheden.

Deel