Project omschrijving

Chroom-6

Chroom-6 inspectie

Chroom-6 onderzoek betreft het uitvoeren van een inventarisatie met behulp van een XRF naar de aanwezigheid van Chroom en lood houdende coating. De reikwijdte en omvang van het onderzoek betreft de materialen op aanwijzing in- en buiten het complex. De resultaten van de XRF analyse en de locaties worden op de plattegronden vastgelegd. De aangeleverde resultaten dienen inzicht te geven in de aanwezigheid van Chroom en lood houdende coating op materialen in het complex. Ook in de bebouwde omgeving komen we het zeer regelmatig tegen tot grote schik van de vastgoedeigenaren. 

Wat zijn de risico’s van werken met Chroom-6?

Blootstelling aan Chroom-6 kan zeer ernstige gezondheidseffecten met zich meebrengen. De blootstelling kan anders zijn bij de verschillende werksituaties en hangt af van de Chroom-6-verbinding waarmee de persoon in contact komt. Daarnaast verschillen de hoogte, duur en route van de blootstelling per situatie.

Hoe komt Chroom voor?

De meest voorkomende vormen van Chroom zijn Chroom-0, Chroom-3 en Chroom-6. Chroom-6 bindt zich altijd aan een andere stof, zoals zuurstof. Chroom-6 kan dus niet als puur chroom-6 voorkomen. Na deze eerste binding aan zuurstof komt Chroom-6 vooral voor als chromaat en dichromaat. Chromaat en dichromaat binden weer aan een andere stof, zoals zink. We spreken daarom altijd over een “Chroom-6-verbinding”.

Elke Chroom-6-verbinding heeft een eigen kleur, aparte samenstelling en unieke eigenschappen. Chroom-6-verbindingen verschillen daarom bijvoorbeeld in hoe oplosbaar ze zijn in water. De mate waarin de Chroom-6-verbinding oplost in water is belangrijk, want dat is van invloed op het risico voor de gezondheid.

Waar wordt chroom voor gebruikt?

Chroom-0 wordt bijvoorbeeld gebruikt voor het verchromen van ijzeren kranen. Chroom-3 zit in mineralen die van nature voorkomen op aarde. Chroom-3 zit onder andere in onze voeding en is onschadelijk voor de gezondheid.

Chroom-6 zit net als Chroom-3 in natuurlijke mineralen. Chroom-6 wordt ook door mensen gemaakt vanwege de roestwerende eigenschap. Chroom-6 is schadelijk voor de gezondheid en kan leiden tot onder andere kanker. Chroom-6 komt vrij bij het spuiten met chroomhoudende verf of door het geverfde oppervlak te schuren, slijpen, zagen of verhitten. Stof waar Chroom-6 in zit, komt dan in de lucht.

Chroom 6 inspectie door Promad Vastgoed Beheer

Ten behoeve van het onderzoek naar de aanwezigheid van Chroom-6 in coating wordt gebruik gemaakt van een Handheld XRF. Chroom-6 kan echter niet eenduidig met deze XRF worden geïdentificeerd, omdat het niet kan worden onderscheiden van metallisch chroom (bijvoorbeeld chroom in roestvast staal) en van driewaardige chroomverbindingen. Wanneer echter de aanwezigheid van Totaal Chroom positief met XRF wordt aangetoond zal er na overleg en in aanvullende opdracht monsters genomen moeten worden en deze monsters zullen in het laboratorium doelgericht op het exacte Chroom-6 gehalte moeten worden onderzocht. Bent u benieuwd of uw pand ook Chroom-6 bevat? Dan kan Promad Vastgoed Beheer u helpen door middel van een inspectie met uitgebreide rapportage. Bekijk deze link of neem contact op met 0348 47 90 20 voor meer informatie of om een afspraak in te plannen.