Project omschrijving

Het huis van de toekomst

Opdrachtgever

Promad Ontwikkeling B.V.

Locatie

De Oesterdam | Tholen

Omschrijving

Nieuwbouw van huis van de toekomst

Het recreatiepark – Waterrijk Oesterdam genoemd – groeit uit tot een volwaardig resort met prachtige voorzieningen en luxe accommodaties, waar watervilla’s staan mede ontworpen door Nederlandse architect Piet Boon. Aan water, natuur, rust en ruimte is geen gebrek.

PROMAD heeft de opdracht gekregen om één van de woningen dusdanig te bouwen dat men kan spreken over ‘Het huis van de toekomst’ ten aanzien van verduurzaming en comfort. Als eerste werd aan het huis een kelder toegevoegd. Met deze relatief eenvoudige ingreep (de woning staat op een terp zodat de kelder nagenoeg bovengronds kan worden gerealiseerd) is een vergroting van de woning gerealiseerd van ca. 75%, zonder dat dit extra grondoppervlak in beslag neemt. Dit noemen we ook wel ‘ruimte intensief bouwen’.

Warmtepomp

Verder is het nieuwbouw huis uitgerust met een hightech warmtepomp die zijn thermische energie (warmte en koude) haalt uit oppervlakte water. Thermische energie uit oppervlaktewater is in een aantal situaties een aantrekkelijk, maar nog weinig bekend alternatief voor aardgas. Door het, in de directe nabijheid, aanwezige oppervlaktewater is deze manier van verwarmen en koelen van de woning zeer energie zuinig.

Domotica

Daarnaast is de woning uitgerust met een efficiënt KNX systeem ook wel domotica genaamd. Sensoren, actoren vormen het fijne zenuwstelsel van deze slimme woning. Alles wat de sensoren waarnemen, wordt als commando’s naar de actoren doorgestuurd. De actoren zorgen op hun beurt weer voor de gewenste (vraag gestuurde) reactie: ze detecteren aanwezigheid, ze schakelen het licht in als het te donker wordt, bewegen de jaloezieën als de zon te veel verblindt, ze schakelen de verwarming als het te koud wordt, de koeling voor als het te warm wordt, dragen zorg aan de juiste beregening van de tuin, ze monitoren het systeem en geven alarm wanneer hier aanleiding toe is. De topologie – het zenuwstelsel – communiceert via een eigen netwerk in tegenstelling tot de traditionele installaties. Hierdoor wordt eerder onnodige verwarming, koelen of beregening voorkomen.

Alle componenten van dit systeem zijn geleverd door Schneider Electric en B&V Installatietechniek. Samen met nog een aantal andere onderliggende partners zijn Schneider, B&V en PROMAD verantwoordelijk voor het tot stand komen van “het huis van de toekomst”. Promad wenst de eigenaren van de woning veel plezier en woongenot en dankt hun voor het gestelde vertrouwen, door met elkaar de stap in de toekomst te maken.