Project omschrijving

Zonnepanelen

Omschrijving

Vele platte daken worden tegenwoordig vol gelegd met zonnepanelen. Een goede ontwikkeling, maar is het dak hier wel voor geschikt? Die vraag blijft vaak onbeantwoord. Promad Vastgoed Beheer heeft inmiddels vele daken moeten controleren of de constructieve veiligheid niet in het gedrang is gekomen.

Zonnepanelen en platte daken

Veelal proberen we archief stukken boven water te krijgen, maar het inmeten ter plaatse geeft vaak de beste resultaten. Er is immers niet altijd gebouwd wat op tekening staat. De constructeur kan dan berekenen of de toegenomen gewichten mogelijk zijn. Daarnaast is de controle op het afschot een belangrijk item in verband met de extra belasting die men gaat aanbrengen.De constructieve controle is vanaf 50 panelen verplicht bij diverse verzekeringsmaatschappijen, maar is vaak een ondergeschoven item. Wij adviseren u graag op dit gebied. Voor meer informatie of contact met Promad Vastgoed Beheer kunt hier terecht.

Heb ik een vergunning nodig om zonnepanelen op mijn dak te plaatsen?

In de meeste gevallen is geen (omgevings-)vergunning nodig voor plaatsing van zonnepanelen of zonnecollectoren. Soms is een vergunning wel nodig. Bijvoorbeeld als het niet past in het plaatselijke bestemmingsplan. Uw gemeente informeert u hierover.

Vergunningcheck en regelgeving

Op Omgevingsloket kunt u een vergunningcheck doen voor plaatsing van zonnepanelen of zonnecollectoren. In welke gevallen u een vergunning moet aanvragen, leest u ook in de folder Zonnecollectoren en zonnepanelen.

Daarin staat bovendien informatie over de regels die gelden voor plaatsing van zonnepanelen en zonnecollectoren. Zo moet de hellingshoek van de collector of het paneel hetzelfde zijn als die van het dak (bron: Rijksoverheid.nl).